Artesian-Arts

This Renovation Takes a French Flat From ’70s Spirit to Modern Minimalism

Located in the quiet, small town of Asnières-sur-Seine, just a few kilometers from the center of Paris, this 807-square-foot two-bedroom apartment initially had a ’70s aesthetic. To envision what it would look like after a makeover required a high dose of imagination.

“I had been looking for a new place for about a year when I saw the real estate ad for this apartment,” remembers the 40-year-old owner Hélène, who works in fashion and lives here with her 11-year-old son. “I scheduled the visit for the next day and liked the place. It was very different from what it is now: It was filled with furniture and had carpet on the floor, but I really loved the soft and quiet atmosphere.”

<div class="caption"> <strong>BEFORE:</strong> The homeowner saw the potential in her apartment despite all the furniture and busy carpets. </div>

BEFORE: The homeowner saw the potential in her apartment despite all the furniture and busy carpets.

<div class="caption"> <strong>BEFORE:</strong> The quiet atmosphere was the real draw to the space. </div>

BEFORE: The quiet atmosphere was the real draw to the space.

<div class="caption"> <strong>AFTER:</strong> In the dining room, <a href="https://www.andtradition.com/products/pavilion-av2" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:&Tradition chairs" class="link rapid-noclick-resp">&Tradition chairs</a> surround the made-to-measure table by Heju with an <a href="http://www.atelierareti.com/pendant-lamps-2/girlande-ceiling" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Atelier Areti ceiling light" class="link rapid-noclick-resp">Atelier Areti ceiling light</a> above it. A <a href="https://artemest.com/products/tahity-table-lamp-by-ettore-sottsass" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Ettore Sottsass table lamp" class="link rapid-noclick-resp">Ettore Sottsass table lamp</a> sits on the <a href="https://www.usm.com/en-us/modern-home/inspiration/applications/shelving/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:USM shelves" class="link rapid-noclick-resp">USM shelves</a>. </div>

The French young interior architects behind Heju, Hélène Pinaud and Julien Schwartzmann, immediately had a great connection with the owner. As soon as they discovered the space, they knew they could create a very pure atmosphere—a departure from the old Haussmann apartments they usually work on. “Our client liked the functionality of the existing floor plan, so we almost didn’t change anything about it,” the duo says. “This idea was coherent with the minimal project influenced by the ’70s and ’80s that we wanted to design.”

One of the biggest challenges the interior architects faced during the six-month project was giving some personality to a standard flat. “In the main living space, we had to find a way to gather several functions in the same room without breaking the feeling of volume, so we created a ‘big living wall’ with arches that define the entrance, an office, and a library with some closed storage beneath it,” they say.

<div class="caption"> <strong>AFTER:</strong> One of the biggest changes to the home was this arched “living wall” created by the architects. The yellow <a href="https://duplexdsgn.com/products/rolypoly7?variant=7399778058274" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Roly Poly chair" class="link rapid-noclick-resp">Roly Poly chair</a> by Faye Toogood adds a pop of color to the living room furnished with a <a href="https://www.serax.com/en/round-fiber-coffee-table-marie-red-d68-h20" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Serax coffee table" class="link rapid-noclick-resp">Serax coffee table</a> and vases by <a href="https://www.finnishdesignshop.com/AYTM-m-287.html" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:AYTM" class="link rapid-noclick-resp">AYTM</a> and <a href="https://lrnce.com/ceramics/vases/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:LRNCE" class="link rapid-noclick-resp">LRNCE</a>. </div>
AFTER: One of the biggest changes to the home was this arched “living wall” created by the architects. The yellow Roly Poly chair by Faye Toogood adds a pop of color to the living room furnished with a Serax coffee table and vases by AYTM and LRNCE.

“I really like the wall of alcoves, as it adds character and it gives a vacation vibe to the apartment when the windows are open to the balcony,” confesses the owner, who enjoys the 129-square-foot alfresco space that offers views of the back gardens of the neighboring houses. “Having dinner outside in the summer is definitely a big plus.”

<div class="caption"> <strong>BEFORE:</strong> The basic layout of the kitchen was fine but needed a jolt of color and modernity. </div>

BEFORE: The basic layout of the kitchen was fine but needed a jolt of color and modernity.

<div class="caption"> <strong>AFTER:</strong> In the peacock blue and walnut kitchen, some pieces are by IKEA, and the cabinet doors are by <a href="https://www.helsingo.com/en/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Helsingö." class="link rapid-noclick-resp">Helsingö.</a> </div>
AFTER: In the peacock blue and walnut kitchen, some pieces are by IKEA, and the cabinet doors are by Helsingö.

Natural materials were used throughout. For example, the waxed concrete floor creates unity and fluidity throughout the whole apartment; the wooden logs at the entrance and on the legs of the dining room table are a reference to Japan; the birch plywood in the living room and the walnut in the kitchen match the ’70s spirit; and the terra-cotta in the bathroom and the poplar on the ceiling in the bedrooms give the feeling of being in a cabin. “We wanted to create a calm and relaxing apartment that would have some personality at the same time,” the interior architects say.

<div class="caption"> The serene primary bedroom features an Oluce lamp, a <a href="https://fermliving.com/products/balance-candle-holder-chrome" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Ferm Living candleholder" class="link rapid-noclick-resp">Ferm Living candleholder</a>, and an <a href="https://www.andtradition.com/products/formakami-jh4" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:&Tradition pendant lamp" class="link rapid-noclick-resp">&Tradition pendant lamp</a>. </div>
<div class="caption"> With its made-to-measure desk and bed frame, the kid’s room was inspired by nature and the work of <a href="https://www.architecturaldigest.com/story/a-classic-alvar-aalto-design-for-wellness-that-still-inspires?mbid=synd_yahoo_rss" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Alvar Aalto" class="link rapid-noclick-resp">Alvar Aalto</a>. </div>
With its made-to-measure desk and bed frame, the kid’s room was inspired by nature and the work of Alvar Aalto.
<div class="caption"> An <a href="https://www.andtradition.com/products/journey-shy2?variant=2" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:&Tradition wall light" class="link rapid-noclick-resp">&Tradition wall light</a> was placed in the peaceful bathroom, where natural materials prevail. </div>

“The style is simple yet with some bold choices and refined details,” the owner says. “It is eclectic with a mix of Mediterranean, Japanese, and Scandinavian influences.”

A Roly Poly chair by Faye Toogood, a stool by Marie Michielssen for Serax, and a Tahiti lamp by Ettore Sottsass are some of the many surprises that can be found in the apartment. “I love the oval oak dining table that was designed by Heju and manufactured in Portugal. It is both robust and unpretentious,” homeowner Hélène says. “The piece of art above the sofa, which is printed on silk, was designed a few years ago by my friend Benjamin Rossignol, who is an art director, so it is very special to me.”

<div class="caption"> In the entrance a <a href="https://www.connox.com/categories/lighting/pendant-luminaires/schneid-junit-lamp-pendant.html?itm=169323" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Schneid suspension lamp" class="link rapid-noclick-resp">Schneid suspension lamp</a> combines with a made-to-measure mirror. </div>

Their client didn’t want many colors in her home, so the team at Heju decided to highlight only the entrance—the heart of the apartment—with a pale green. They chose vintage hues in the kitchen, where peacock blue combines with walnut, to honor the soul of the place.

“I feel secure and at peace here,” the owner says. “My home is really like a cocoon of light and harmony in a fast-paced environment.”

Originally Appeared on Architectural Digest

Source Article